Dobrodosli na nas sajt.

Na nasem sajtu mozete da pronadjete zeljene automobile za kupovinu, a mozete da se registrujete, napravite svoj nalog i uspesno prodate svoj automobil.

Registracija

POSTAVI BESPLATNO OGLAS

Autotrader Blog

Snažan, a malo troši: BMW 114D

BMW novu seriju 1 sada nudi i s najmanjim dizel agregatom. Dakle, pored trocilindričnog benzinca „114i“, sada i dizel ergela raspolaže s malim motorom. Reč je o četvorocilindričnom dizelu oznake „114d“, čija je zapremina 1,6 litara a koji raspolaže sa 95 konjskih snaga.

Ako je nekom za utehu, motor je tehnički razvijen na osnovu bloka poznatog dvolitarskog dizela, pa je zadržao sve njegove kvalitete – turbinu promenljive geometrije, savremeni komonrejl sistem ubrizgavanja sa pritiskom od 1.600 bara i tako dalje.
Ipak, kako smo shvatili, došlo je i to vreme kada proizvođači poznati po razvijanju sportskih, jakih, žednih i velikih motora moraju da se priklone sveopštem trendu štednje…

Tako, ono što bi trebalo da obezbedi nisku potrošnju goriva jeste sada već poznata “BMW EfficientDynamics” tehnologija koja kombinuje start-stop sistem, zatim sistem za regenerisanje energije kočenja, a uz elektronski servoupravljač tu su i posebni pneumatici sa nižim otporom kotrljanja.

Sve to bi, po rečima proizvođača, trebalo da kombinovanu potrošnju goriva novog „114d“ svede na svega 4,1 litar na 100 kilometara. Dobro znamo da fabričkoj potrošnji uvek treba dodati litru-dve…

U kabini je sve podređeno vozaču, korišćeni su kvalitetni materijali, pozicija sedenja je tradicionalno niska, a sedi se u odlično profilisanim sedištima koja pružaju fantastičnu bočnu potporu, volan je po pravilu odličan i sa hirurški preciznim odzivom. Ručica šestostepenog manuelnog menjača je kratkih hodova, međutim, tu se primećuje ušteda.

Naime, ručica se u nižim stepenima prenosa primetno trese, što kvari utisak jer BMW je ipak premijum brend kod kog nismo navikli na zamerke ovog tipa.

Međutim, ukoliko ste ljubitelj vožnje, da zaboravite na to pomoći će vam odličan osećaj koji „jedinica“ pruža u vožnji, a tu prednjači stabilnost. Takođe, ovde vredi istaći bez obzira na malu zapreminu i ne toliko mnogo konja, ovaj mali dizel ume prilično dobro da povuče zahvaljujući obrtnom momentu od 235 Nm već pri 1.500 obrtaja u minuti. To posebno godi u gradskoj vožnji.

Štaviše, „jedinica“ dolazi sa četiri različita režima vožnje koja možete menjati pomoću okruglog tastera – tu su normal, eko, sport i sport + režim koji isključuje elektronsku kontrolu stabilnosti. U tom poslednjem lako ćete iskoristiti čari poznatog pogona na zadnjim točkovima. A sada ono što je bila poenta kod „114d“ – potrošnja.
Kada sam vozila sa uključenim „eko“ režimom i sa laganom nogom na gasu (da ne kažem penzionerski) i kada sam poštovala indikator stepena prenosa, u gradskoj vožnji „114d“ trošio je 6,7 litara.

Misleći da će u sport režimu „gutati“ oko 10 litara zazirala sam od prebacivanja u ovaj mod, međutim, tome je teško odoleti pa pri žustroj vožnji i bez razmišljanja o potrošnji, kako se na kraju ispostavilo, ona nije išla preko 7,5 litara.